zondag 17 februari 2019

Reportage: Naked Night bij Museum Kranenburgh @ Bergen NH


Naked Night bij Museum Kranenburgh @ Bergen NH
23 januari 2018, 1830u – ca. 2100u

“Zijn er altijd zoveel mannen?”,vraagt een oudere dame.
Ze heeft gelijk: De zaal heeft een hoog bierbuikjes gehalte. Vooral een hoog vetgehalte. Slechts drie vrouwen. Geen bekenden. Goddank. Dat scheelt. Opvallend is dat veruit de meeste aanwezigen vijftig jaar of (veel) ouder zijn. De 50 Plus Beurs is er niets bij. Dat het mannelijk naakt overheerst voldoet eigenlijk wel aan de verwachtingen. Naakt gaan is iets voor mannen. De reden van de mannelijke overheersing laat zich moeilijk inschatten.

De Naked Night begint met een openingswoordje van de directrice, gevolgd door de indeling in groepen. Groep I is de groep die toestemming heeft gegeven dat televisieproducent BNN/Concept Street en lokale zender NH Nieuws opnames maken van hun naakte lichaam. Wie niet door hen wil worden gefilmd moet moeite doen om uit de buurt van de snorrende filmcamera’s te blijven. De medewerkers van BNN/Concept Street en NH Nieuws zijn zelf niet bloot, net als de medewerksters van het museum. Opmerkelijk dat zelfs de directrice van het museum dat het taboe op bloot aan de kaak wil stellen, op een avond met naakte lichamen zelf niet bloot gaat.

Het Kranenburgh blijkt een particulier museum te zijn, niet afhankelijk van overheidssubsidies. Het verklaart waarom het museum deze Naked Night heeft georganiseerd: Een museumnacht speciaal voor mensen die bloot door het museum willen lopen is in de Kunsthal in Rotterdam al jaren een commercieel succes. Entreeprijs voor het Kranenburgh is doorgaans 13 euro. De circa vijftig naakte bezoekers vanavond betalen 20 euro. Er was duidelijk om méér bezoekers gerekend.

Het museum staat weliswaar op een onmogelijke locatie, maar is strak en modern vormgegeven en ruim opgezet. De ramen zijn groot. De ruimtes zijn prima verlicht. Het geheel heeft wat weg van een oude fabriekshal: Grote zalen met hier en daar wat kunstobjecten die met bloot te maken zouden moeten hebben. Slechts een enkel object voldoet aan die kwalificatie.  De tentoonstelling is daardoor waardeloos. De tentoongestelde stukken hebben nauwelijks iets te maken met bloot, naakt of het taboe daarop. Zo ligt er een verzameling telefoonboeken uit de omgeving Apeldoorn en de Achterhoek onder glas (!) en staat er in de kelder van het complex een standbeeld van een Chinees die in 1989 die tijdens studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede een tank tegenhield. Een verkiezingsposter van de SP is onder druk van quasi boze bezoekers verwijderd omdat die te politiek zou zijn. Maar heeft de SP ooit een naaktposter als verkiezingsposter gemaakt? Nee, dat was de PSP, de voorloper van wat nu GroenLinks is, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw een verkiezingsposter had met een naaktmodel. Toch wordt in de kelder van het museum is een verkiezingsfilmpje van de SP vertoond waarin een 80-jarige vrouw zichzelf ontkleedt. Blijkbaar weer geen probleem voor de bezoekers.

Na een begeleide rondleiding is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid  bloot door het museum te wandelen. De meesten hebben een fotocamera op statief meegenomen en maken vooral foto’s van zichzelf, naakt wandelend door het museum. Van de tentoongestelde stukken worden nauwelijks foto’s gemaakt. Het is duidelijk de bedoeling de stille wens te vervullen om naakt door een museum te kunnen lopen. De kick voelen van het blote lichaam in een relatief koude ruimte waar bloot lopen niet vanzelfsprekend is. Het is de reden om een keer of vijf ’s nachts op te staan om bloot door de buurt te wandelen. Het is de reden om een oord als Gran Canaria te bezoeken: op dat eiland is bloot lopen vrijwel overal toegestaan. Tijdens deze Naked Night in het Kranenburgh is het mogelijk om even de koude betonnen vloer onder de blote voeten voelen. Dwalen door ruimtes waar je normaliter nooit bloot kunt zijn. Het geeft een kick omdat het ongewoon is. Misschien heeft een bezoek aan het Kranenburgh daarom zijn doel alsnog bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten