zondag 12 januari 2014

Voorspelbare Lucille Werner:"Geen naakt Lingo"

Foto: Tumblr.com

We zagen het eigenlijk wel aankomen. Het was dan ook een veel te ambitieus plan: het populaire TV-spelletje Lingo zou een versie krijgen met naakte kandidaten en een naakte presentatrice. Het idee werd spontaan geopperd tijdens een uitzending van het programma zelf. Heel Nederland zag en hoorde dat Lucille Werner aankondigde dat er op 1 juni, de dag van de naakten, een uitzending zou komen waarin iedereen naakt zou zijn. Heel Nederland begon zich ook te verheugen op een naakte Lucille Werner. Het is dan ook een prachtige vrouw met een leuk postuur en - niet onbelangrijk - twee aardige borsten. Nu kon heel Nederland die eindelijk gaan bewonderen. Het immer saaie suffe woordspelletje met een paar balletjes dat eigenlijk alleen nog werd bekeken door mensen die echt niets zinnigs te doen hebben met hun leven zou eindelijk weer levendig worden. Spraakmakend. Opwindend. Vakanties werden massaal verplaatst, verloven ingetrokken. Ow, was het maar snel 1 juni!

Maar helaas: de naakte Lingo versie komt er niet. Lucille Werner kondigde afgelopen vrijdag aan dat het niet haalbaar is. Wat is de wereld soms voorspelbaar. Weliswaar hadden er zich 200 kandidaten gemeld die graag uit de kleren wilden gaan, maar het programma wordt uitgezonden op de vooravond en dan kunnen er ook kleine kinderen en zwaar gelovigen kijken. Die zwaar gelovigen wie een doorgaans dermate saai leven hebben dat ze iedere avond een half uur van hun leven besteden om te gaan kijken naar een saai woordspelletje, zaten niet te wachten op een Lingo met naakte kandidaten en al dat bloot zou mogelijk aanstootgevend kunnen zijn voor kleine kinderen. Kijkers hadden geklaagd bij het zwaar religieuze Commissariaat voor de Media en die hebben nu een stokje gestoken voor een naakte versie. Kan niet. Mag niet. Gebeurd daarom ook niet. Werner opgelucht: ze zag het zelf al niet zo zitten om naakt te gaan presenteren. Het plan was iets te spontaan. Maar dat zegt ze er niet bij. Ze kan nu iemand anders de schuld geven.

Misschien kan Lucille Werner als goedmakertje een naaktreportage van zichzelf laten maken. Maar ook dat is ijdele hoop. We moeten het dus gewoon blijven doen met erotische fantasie en een boek dat die laatste grens durfde te doorbreken: Hotel vol Verlangens. Daarin staat precies beschreven waarom een initiatief als het naakte Lingo in Nederland nooit doorgang zal vinden. Het is te ongewoon. Onfatsoenlijk. Een aantasting van de goede zeden. Het is niet zoals de maatschappij het graag zou zien. Het is niet binnen de gebaande paden. De tijd dat er een televisieprogramma verschijnt waarin mensen echt langdurig naakt zijn te zien ligt nog ver voor ons. Daar is onze maatschappij nog niet aan toe. De vraag rijst of dat ooit staat te gebeuren.

Teleurgesteld? Ja! Omdat ons land zeer liberaal is ingesteld maar toch nog grenzen kent. Blijkbaar zijn er nog altijd beleidsbepalers die vinden dat een paar blote borsten, een vagina en een penis in beeld brengen nog erger is dan een paar doden. Enfin, die zwaar gelovigen kunnen op tijd naar bed. De kinderen kunnen weer rustig verder met videospelletjes, waarin ze iedere twee seconden met de meest gruwelijke wapens hun vijand kunnen neerknallen. Dat is immers niet zo erg als twee blote borsten op het tv scherm. Voor geweld hoeven ze niet te worden beschermd. Voor twee blote borsten wel. Naakt is immers niet des bijbels en aanstootgevend. Geweld en veelvuldig gebruik van de meest inventieve wapens in videospelletjes is wel weer de leer van God en niet aanstootgevend.

We houden ons hart vast voor de naakte datingshow van Reinout Oerlemans, die waarschijnlijk of niet doorgaat of waar de naakte lichamen van de kandidaten zullen worden vervaagd.

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten