zondag 27 november 2016

The Naked News heeft lak aan preutse regeltjes

Presentatrice Eila Adams van Naked News

Facebook voert al jaren een strijd tegen alles wat ook maar (een beetje) bloot is. Zelfs het beeld van de zeemeermin uit het sprookje van Hans Christian Andersen in de haven van Kopenhagen werd door het sociale netwerk verwijderd vanwege teveel bloot. Google voert die strijd me: het blokkeert accounts op Google Plus die bloot laten zien en op Youtube worden filmpjes verwijderd waar ook maar één tepel in voor komt. Weblog Blogger vormt een positieve uitzondering: hierop is bloot (nog) toegestaan. In 2015 wilde Google ook dat blokkeren, maar na hevig protest van gebruikers uit vooral Nederland staakte het almachtige Google het verzet. Maar daarmee wordt miljarden mensen het beeld voor gehouden dat bloot verkeerd is. Bloot is vies en afschrikwekkend. Seks is iets tussen man en vrouw en mag alleen worden bedreven als er kinderen moeten worden verwekt. Anders moet het lichaam bedekt blijven. Zo schrijft de Katholieke Kerk dat voor en die bekrompen gedachten uit het begin van vorige eeuw zijn weer verwerkt in Amerikaanse wet- en regelgeving.

Het in 1999 gestarte Naked News probeert die ban iedere werkdag van de week te doorbreken door presentatrices bloot voor de camera te plaatsen en het nieuws door te nemen. Geen seks. Geen speeltjes. Geen porno. Geen vunzigheid. Geen overdreven idiotie. Gewoon: een stuk of wat blote presentatrices (met naakte mannen is geexperimenteerd maar ongeschikt bevonden) die het dagelijkse nieuws voorlezen. In de studio met een decor dat niet zou misstaan in het Acht uur Journaal, en met interviews met burgers op straat. Hoewel het programma met onderwerpen en format voornamelijk zijn gericht op de Amerikaanse markt, zijn de programmamakers uitgeweken naar Toronto in Canada. Daar zijn de regels voor bloot immers soepeler en speelt het geloof minder een rol in nationale wet- en regelgeving. Het is in Canada bijvoorbeeld al jaren gewoon toegestaan voor vrouwen om met ontbloot bovenlichaam over straat te wandelen. In de VS mag dit alleen in New York en San Francisco.

Maar ondanks alle tegenwerking van zwaar gelovige Amerika dat liefst alles bedekt wil hebben (waar kennen we dat ook van?) is naakt gaan steeds populairder. Steeds minder programmamakers trekken zich wat aan van de Amerikaanse preutsheid en dus worden overal initiatieven gelanceerd om naakt en bloot onder de aandacht te krijgen. Alles om in opstand te komen tegen de Amerikaanse preutsheid die de wereld in zijn greep houdt. En met succes: het netwerk ken miljoenen abonnees die maandelijks enkele tientjes betalen om de programma’s te kunnen bekijken. Dat zijn er inmiddels zoveel dat adverteerders niet meer nodig zijn. De nieuw gekozen Amerikaanse president Donald Trump mag dan zijn eigen kanaal hebben om nieuws naar buiten te brengen; The Naked News heeft dat al sinds 1999. In het preutse Amerika is er geen kanaal die een actualiteitenprogramma durft uit te zenden waarin presentatrices bloot het nieuws van de dag voorschotelen. Daarom hebben ze maar een eigen kanaal waarop dit (nog) wel is toegestaan.

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

'Hotel vol Verlangens' is een geregistreerde merk- en handelsnaam van HQ/e

Geen opmerkingen:

Een reactie posten