zondag 28 september 2014

We moeten naar de cloud!

Bewuste foto is niet van één van de in dit stukje genoemde personen / Foto: Tumblr.comAfgelopen winter leek het plotseling in de mode te zijn om naakt in de sneeuw te gaan staan en daarvan een selfie te maken. Die foto werd vervolgens op Facebook of Twitter gezet. En daarna? Daarna gebeurde er eigenlijk niets. Niemand zei wat. Niemand deed wat. Het kwam niet in het nieuws. Er was geen sprake van gekwetste ego’s. Het leven van alledag ging eigenlijk gewoon door. Waarom? Omdat veruit het grootste deel van de selfies naakte mannen waren en die zijn blijkbaar niet interessant genoeg om daar aandacht aan te besteden. Maar de trend is ingezet: er heerst een soort ongebreidelde drang om naaktfoto's van jezelf te maken. Naaktfoto's van jezelf maken is blijkbaar opwindend of zorgt voor seksuele opwinding bij de tegenpartij. Dat mag best, want naakt is mooi en een naakt lichaam mag best worden getoond. Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat zoveel en zo vaak mogelijk naakt zijn erg gezond is, omdat het lichaam beter vieze geurtjes af kan stoten. Er is dus niets mis mee de hele dag naakt te zijn en de wereld dat te laten weten door middel van een selfie.

Hoe anders ging dat bij The Frappening; het verschijnsel waarbij hackers de naaktfoto’s van circa 300 Hollywoodsterren hebben gekraakt uit hun iPhone en die online hebben gezet. Eerst op fotowebsite 4Chan. Maar later doken de foto’s ook op andere plaatsen op. De advocaten van de getroffen sterren konden het simpelweg niet meer bijbenen. De Twitter en Facebook accounts waarop de foto’s stonden konden vrij eenvoudig worden geblokkeerd en de eigenaren achterhaald. Maar de foto’s zijn daarna alweer verder verspreid. Hier in Nederland weet Manon Thomas daar alles van. Haar buurman kraakte haar PC, pikte de naaktfoto’s die haar vriend had gemaakt er vanaf en zette die op het internet. Ook Thomas stuurde er advocaten op af, maar merkte al gauw dat het geen zin had. Die verspreiding gaat op het internet namelijk sneller dan de snelheid van het licht. Miljoenen computergebruikers over de hele wereld kunnen de foto’s met één muisklik op hun computers downloaden en elders op het web plaatsen. Als de ene website wordt gesommeerd de foto’s te verwijderen, dan worden die foto’s alweer op misschien wel tien andere websites geplaatst. Het is onbegonnen werk om die foto’s de achterhalen en de personen die hen hebben geplaatst te vervolgen. Hierdoor wanen de hackers zich vrij onschendbaar. Voor zover ze dat al niet waren.

Waren de naaktfoto’s van Manon Thomas het aanzien nog redelijk waard; de foto’s van de Hollywoodsterren zijn niet om aan te zien. Ze zijn onduidelijk, onscherp en vaag waardoor er is bijna niets op te zien. Soms zijn alleen een paar borsten te zien of een de billen. Gezichten worden zelden of niet getoond. In de films waarin de getroffen actrices naaktscènes spelen is méér te zien dan de foto’s op hun iPhone. Dat zijn dat de gemiddelde Amerikaanse speelfilms waarin billen, borsten en vagina keurig netjes worden afgedekt. Alsof iedereen zo in zijn of haar slaapkamer rondloopt. Alsof iedereen ’s morgens opstaat en direct een doek om zijn of haar lichaam wikkelt, om vervolgens op deze manier de badkamer in te stappen. Waardeloos natuurlijk. Maar goed, het blijven Amerikaanse films.

De Hollywoodsterren hebben geen idee wat er allemaal gebeurd met zo’n foto als die eenmaal is opgeslagen in die iPhone. Niemand heeft ook maar een idee wat er allemaal gebeurd met gegevens die we invullen op Facebook, Twitter, Hotmail, Gmail en in de iCloud. Er is genoeg over in de media verschenen; inlichtingendiensten gaan bijvoorbeeld niet te zachtzinnig om met die gegevens. Maar wat inlichtingendiensten kunnen, kan een kwaadwillende ook en dus was het slechts een kwestie van tijd voordat die naaktfoto’s voor iedereen beschikbaar kwamen. De iPhone is namelijk een immens populair toestel, waardoor de kant groot is dat de Hollywoodsterren ‘m ook hebben en dus was deze kraak een makkie.

Nu kun je als Hollywoodster een paar dingen doen: net als Manon Thomas de moraalridder gaan uithangen en advocaten op pad sturen die sommeren de foto’s van websites te verwijden, of je kunt het ook gewoon accepteren. Er is niets mis met een naakt lichaam. Zelfs niet in het preutse Amerika. Immers stijgt of daalt je marktwaarde niet omdat er toevallig een paar naaktfoto’s van jou op het internet slingeren. Er slingeren miljoenen naaktfoto’s op het internet. Misschien ook wel van u. Want naakte selfies was afgelopen winter een modetrend onder vooral mannen. Het is een kwestie van tijd voordat de vrouwen zich achtergesteld voelen en ook gaan meedoen.Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten