zaterdag 13 juni 2015

De goden verzoeken






Wat een wereld is dit. Wat een verschrikkelijk preutse maatschappij. Wat een idiotie rondom een negen jonge rugzaktoeristen (3 meiden en 6 mannen) die zo uitzinnig waren van blijdschap dat ze de top van de Kinabilu hadden bereikt de kleren uittrokken en naakt op de foto gingen. Jonge mensen, die daarvoor direct werden bestraft. Want een paar uur later werd Maleisië opgeschrikt door een aardbeving waarbij tot nu toe achttien doden vielen. De gids die de rugzaktoeristen naar boven had gebracht bracht de naaktfoto naar buiten en riep dat de goden boos waren geworden. Naakt op die heilige berg had de goden boos gemaakt en daarom was de aarde gaan schudden. In het streng religieuze Maleisië is dit natuurlijk koren op de molen van de leiders, die de mogelijkheden direct aangrepen om media aandacht te krijgen. De rugzaktoeristen werden beschuldigd van het veroorzaken van een aardbeving (!) en moesten ieder drie dagen de cel in, en omgerekend EUR 1.200 boete betalen. Alsof dat het verlies van achttien mensenlevens kan vergoeden.

De moeder van de Nederlandse rugzaktoerist Dylan – een van de jongeren die naakt op de foto waren gegaan – vond het eigenlijk wel goed dat haar zoon werd gestraft voor het naakt op de foto gaan. Want, zo redeneerde de kortzichtige moeder, als je naakt gaat lopen op de Dam dan blijft dat ook niet ongestraft. En dat was nog de minst erge opmerking in dit verband, want op Radio 1 kwam een deskundige aan het woord die schandelijk sprak van een nieuwe trend onder jongeren: de naakte selfie. Er is inmiddels een speciale Facebook pagina opgezet waarop naakte selfies kunnen worden gepost. Natuurlijk dan we alleen de achterkant en als de foto al van voren is genomen dan zijn de edele delen bedekt. Het blijft natuurlijk wel Facebook en die zijn Amerikaans en dus zwaar religieus en dus zwaar preuts. Met enige verbazing en veronachtzaming sprak de deskundige schande van dit nieuwe fenomeen, omdat naakt in het openbaar volgens hem gewoon niet kan. De presentatrice was het daarmee eens: alles moet bedekt blijven.

Goh, waar kennen we dit van? Kennen we dit niet uit streng Islamitische landen waar vooral vrouwen hun lichaam zoveel mogelijk bedekt moeten houden omdat ze anders het risico lopen verliefd te worden op een andere man? De vrouwen daar moeten onderdanig zijn aan de man en dus moet alles bedekt blijven. Alleen de ogen mogen onbedekt maar zelfs daar is een gaasje voor gemaakt in de boerka. In het Westen zijn we iets verder en hebben we de Boerka afgeschaft. Maar ook in het Westen is naakt nog altijd niet algemeen geaccepteerd. Iemand die naakt in de lopenlucht is wordt al snel gezien als psychisch niet in orde. Als iemand die zijn (of haar) verstand heeft verloren. Naakt wordt nog altijd gezien als aanstootgevend. Vaak wordt beweerd dat de aanblik van naakt, vooral als het een volwassene is, schadelijk is voor kinderen. Geen enkel onderzoek heeft de juistheid daarvan aangetoond.

Het verplicht bedekken van het lichaam is dus (wat verrassend) gestoeld op religieuze gronden. Gronden waarmee leiders van landen macht in handen willen krijgen en – als ze daarin zijn geslaagd – te houden. Het is nauwelijks voor te stellen dat we nu in het jaar 2015 leven. Het is nauwelijks voor te stellen dat we aan de ene kant vrijheid van meningsuiting en vrijheid van beweging eisen en op 4 en 5 mei herdenken dat dit door onderdrukken niet altijd mogelijk is, terwijl we aan de andere kant onszelf zoveel beperkingen opleggen uit religieuze gronden. Dat is in een moderne tijd als 2015 waanzinnig. Naakt is namelijk niet aanstootgevend. Naakt is puur en naakt is mooi. Iedereen heeft zijn eigen naakt lichaam waar hij of zij trots op mag zijn. Een lichaam heb je maar één. Wees er niet alleen zuinig op, maar doe er ook mee wat je wilt. 

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

'Hotel vol Verlangens' is een geregistreerde merk- en handelsnaam van HQ/e 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten