zaterdag 13 juni 2015

Naakt in de stad

Foto: Tumblr


Nederland had al een gelegaliseerd homohuwelijk. Ook prostitué is in Nederland een officieel erkend beroep. Een beroepsgroep die gewoon belasting betaalt. Softdrugs zijn in Nederland ook gerealiseerd. Nederland is een liberaal land, zo je denken. Tot het op naakt aankomt. Dan komen de oude Calvinistische waarden weer om te hoek kijken. Nederland is daarin nog te preuts. Onder invloed van de Amerikaanse massamedia wordt naakt in Nederland geassocieerd met seks en porno. Naakt is aanstootgevend en bovendien schadelijk voor de geest. Bovendien vinden katholieke en protestante geestelijken hier dat naaktheid de psyche van kleine kinderen schaadt. Tot op de dag van vandaag is er (nog) geen enkel sluitend wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit inderdaad zo is. Het is al wel vastgesteld dat gewelddadige computerspelletjes invloed hebben op de belevingswereld van kinderen. Toch gaat de verkoop daarvan onverminderd door. Geld moet immers blijven rollen, nietwaar?

Maar onze Oosterburen zijn ons weer net even een stapje vóór. In de Duitse hoofdstad Berlijn was het al toegestaan om legaal naakt te zijn in het openbaar. Beperkt. Maar geen agent of andere overheidsdienaar zal je aanspreken als je bloot door het immense Tiergarten Park wandelt. Dit park ligt op letterlijk een steenworp afstand van het station Zoologischer Garten; het hoofdstation waar veel internationale treinen aan komen. Vanaf het nieuwe Hauptbahnhof is het nog wel een eindje lopen. Maar nu volgt München, de tweede grootste stad in Duitsland met maar liefst 6 gebieden waar naakt zijn in het openbaar is toegestaan. Alleen al in het stadspark Englisher Garten (in omvang vergelijkbaar met Hyde Park in Londen en Central Park in New York) zijn er drie. Dit meldt de Amerikaanse website The Huffington Post. München in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en in die deelstaat is al sinds de jaren '70 van de vorige eeuw zeer liberaal met naakt en naaktheid.

Opmerkelijk: in Beieren is de conservatieve CSU (zusterpartij van het Nederlandse CDA) al meer dan veertig jaar aan de macht. Ook de hoofdstad München is al jaren een CSU bolwerk. De progressieve SPD heeft er niets te vertellen. Toch is naakt zijn in het openbaar er toegestaan; zij het beperkt. Maar zelfs die beperking is nog vooruitstrevend dan de Nederlandse wetgeving, die naaktheid in de buitenlucht wel toestaat, maar dan alleen in afgesloten gebieden. Niet in het openbaar, dus. Vrouwen die topless door de stad lopen kunnen op de bon worden geslingerd wegens aanstootgevend gedrag. Mannen die met ontbloot bovenlijf door de stad lopen worden met rust gelaten. Zelfs New York is hierin verder dan het liberale Amsterdam, waar decennia lang de progressieve PvdA veruit de grootste was. Sinds 2014 is dan veranderd. De PvdA is ingeruild voor het CDA. Dus binnenkort ook naakt in het Vondelpark? Op het Museumplein? Nee, waarschijnlijk niet. Daarvoor heeft de katholieke Kerk nog teveel macht. Zij zorgden voor het fabeltje dat naakt aanstootgevend is en de geest schaadt. Dus verwacht geen wonderen.

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten