zaterdag 26 september 2015

Eindelijk meer naakt in Amerikaanse massaproducties?



Acteur en producent Kevin Bacon opende een paar weken geleden de discussie over meer mannelijk naakt in speelfilms. Hij vindt de Amerikaanse televisieseries en bioscoopfilms veel te preuts en dat hoort niet bij deze tijd. Verschillende acteurs zijn hem inmiddels gevolgd in die mening, met grootheden als Carice van Houten en Tom Middelston als afsluiter. In Nederland pleitte actrice Anna Raadsveld al voor meer (mannelijk) naakt in speelfilms en series. Ook zij vond Nederlandse producties steeds preutser worden. Daar waar Nederlandse producties tot diep in de jaren ’90 van de vorige eeuw voorop liepen met het vertonen van naakt in speelfilms en series. Dat is er nu wel vanaf. De preutse houding van Amerikaanse massamedia is overgeslagen naar Nederland.

Amerikaanse massamedia vertonen al sinds het eind van de jaren ’70 geen naakte lichamen meer in speelfilms, omdat de Motion Picture Association of America (MPAA) de films dan afwijst voor een groot bioscooppubliek. De speelfilm wordt dan aangeduid als voor 18 jaar en ouder en dat betekent dat minderjarigen niet kunnen zien hoe bijvoorbeeld Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger of Sylvester Stallone per film ongeveer 1.000 mensen de dood in jagen. Dus worden blote borsten afgedekt of houdt de camera het op een shot van slechts het hoofd. Dus staat een naakte vrouw ’s morgens op met een dekbed om haar lichaam heen geslagen, nadat ze die nacht ervóór naakt met een man het bed is in gedoken. Dus wordt een naakte man van de achterkant gefilmd, zodat de kijker zijn of haar fantasie kan gebruiken bij hij er aan de voorkant uit ziet. Die Amerikaanse producties die wel naakte acteurs en actrices laten zien houden dat nog steeds beperkt: seksscènes duren maximaal anderhalve minuut, de man is niet in vol ornaat te zin omdat hij geen stijve penis heeft en het stel komt niet echt klaar. Een naakt lichaam is nou eenmaal fouter dan een actieheld die hele volksstammen de dood in jaagt.

Verschillende acteurs en actrices zijn daartegen nu in opstand gekomen. Een opmerkelijke zet, aangezien diezelfde acteur en actrices het daar een paar jaar geleden nog niet over wilden hebben. Maar ook zij zien kijkers weglopen bij hun productie als die geen (expliciet) naakt bevat, of daarmee wel heel erg preuts is. Op het internet zijn er talloze initiatieven beschikbaar waarbij kijkers (weliswaar tegen betaling) veel langer tegen een naakt lichaam kunnen aankijken, man of vrouw of beiden. De seks op websites als JoyMii, Erotica X, Passion HD en 21 Naturals is explicieter, de acteurs en actrices zien er beter uit en de stellen komen echt klaar. Acteurs hebben echt een stijve penis en actrices raken echt opgewonden. De seks duurt langer dan die anderhalve minuut; filmpjes hebben een lengte van soms wel een half uur (een aflevering van een gemiddelde kwaliteitsserie duurt een kwartier langer). Dus dan zit je als kijken een half uur naar een vrijend stel te kijken, waarbij de seks van het scherm spat. En dan is het nog het initiatief van Naked News; een tien jaar oud initiatief waarbij nieuwslezeressen naakt het dagelijkse nieuws doornemen. In vol ornaat; alles is te zien. Daar wil je als kijker eerder voor betalen dan voor een speelfilm die honderden mensen de dood in jaagt en tegelijkertijd erg voorzichtig is met het vertonen van naakt.

Dat kwaliteitsseries als ‘Strike Back’, 'Game of Thrones' en ‘Masters of Sex’ nu wel vrouwelijk naakt in vol ornaat tonen is puur omdat er anders niemand naar kijkt. Om dezelfde redenen wordt de seks explicieter, zoals in de serie ‘Girls’. De kijker heeft het allemaal wel gezien hoe een elite eenheid van het Amerikaanse leger met een Tomahawk raket op honderd kilometer afstand een mug castreert. De kijker weet dat het Amerikaanse leger dat kan. Leuk. Dus de kijker kijkt niet meer vanwege de technische hoogstandjes of schitterende dialogen. Niet meer vanwege een mooie vrouw die in badpak of gewikkeld in een dekbed door het beeld heen hobbelt. Let wel: in De Verenigde Staten zijn bijna alle zenders betaalzenders. Je moet betalen om die zenders te kunnen ontvangen. Als je dan niet krijgt wat je wilt dan ga je naar het internet, waar naakt in overvloed voorhanden is. Dus als Hollywoodsterren openlijk roepen dat ze meer naakt in speelfilms en televisieseries willen, dan is dat een initiatief dat uit pure noodzaak is geboren.

 

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

'Hotel vol Verlangens' is een geregistreerde merk- en handelsnaam van HQ/e

Geen opmerkingen:

Een reactie posten