zaterdag 24 oktober 2015

Een ode aan de blote borsten van Heleen van Royen

Dit is een ode aan Heleen van Royen. Of eigenlijk aan de borsten van Heleen van Royen. Heleen is geen meisje: het is een stoere vrouw die opkomt tegen de gevestigde elite. Het is een vrouw die graag buiten de gebaande paden loopt en lekker controversieel is. Tegen de stroom in zwemmen; geen doorsnee leventje leiden. Even lekker stout zijn en je niet aan de ongeschreven wetten van deze maatschappij houden. Eigenlijk droomt iedere vrouw daarvan, want de boeken van Heleen gaan als hete broodjes over de toonbank. Haar boek Stout werd vooral en massaal gekocht door vrouwelijke lezers. Van de verkoop van die boeken heeft Heleen inmiddels een huis in Portugal van kunnen kopen. Een huis, waar ze zich afgelopen jaar schaamteloos naakt liet fotograferen door mannenblad Playboy. Heleen schrijft namelijk al jaren hele dikke boekwerken vol met avontuurlijke verhalen en hoe je als vrouw je saaie leventje gedag kunt zeggen, zoals ik zelf onlangs in mijn boek Hotel vol Verlangens schreef. Hotel vol Verlangens gaat over de ontmoeting tussen de ik-persoon en Lykke, die altijd een keurig leven heeft geleid maar eigenlijk nooit gelukkig is geweest. Tijdens een vakantie in Griekenland ontmoet ze een man, die haar leert los te komen van zichzelf. Dit doet hij door Lykke te laten zien dat er ook nog een ander leven is, dan dat strak geregisseerde degelijke leventje dat ze tot dat moment altijd heeft geleid. Net als Heleen buiten de gebaande paden durven lopen. Lef tonen, ogen openen en weg uit die tunnelvisie. Stap uit die kleinburgerlijke Opel Astra en in een nieuwe wereld.

Heleen was de eerste in Nederland, die via haar boeken vrouwen probeerde aan te sporen dat degelijke leventje zoals dat van Lykke achter zich te laten en zich te storten in het avontuur. Doe eens gek, doe eens stout. Doe eens anders dan anderen. Ga weg uit die rij mensen, die allemaal dezelfde kant op lopen. Nederlandse vrouwen zijn echter vrij traditioneel en doorgaans erg preuts. Naakt gaan is in Nederland nog altijd een echte mannenaangelegenheid; vrouwen vinden het wel spannend en leuk om erover te lezen, maar zien het zichzelf niet zo snel doen. Met haar boeken heeft Heleen geprobeerd de vrouwen er ook in te betrekken, maar die moeite is tot nu toe tevergeefs. Daar, waar Heleen geen enkele moeite heeft lekker naakt te gaan, maken Nederlandse vrouwen zich erg druk over hun lichaam en gaan dus niet snel uit de kleren. Het personage Lykke uit Hotel vol Verlangens is, hoewel ze de Deense nationaliteit heeft, gemodelleerd naar die materialistische, hebzuchtige Nederlandse vrouw, die niet verder kan denken dan huisje-boompje-beestje. Heleen fotografeert zichzelf graag naakt en laat zichzelf graag naakt fotograferen. Haar blote borsten zijn inmiddels beroemder dan zij zelf. Misschien wil de Nederlandse vrouw er niet aan, omdat Heleen in de media wordt afgeschilderd als een nymfomane en een seksverslaafde; een doorgedraaide gek, die wel heel erg trots is op haar eigen lichaam. Zo gauw Heleen zichzelf weer eens (letterlijk) bloot heeft op Twitter of Facebook, zijn de opmerkingen namelijk niet van de lucht. GeenStijl, een website die is gelieerd aan De Telegraaf, maakte deze week gehakt van haar actie. Vreemd, want De Telegraaf is toch niet vies van wat opruiend populisme.

Deze week blokkeerde het Amerikaanse Facebook dan ook eens 24 uur de toegang voor Heleen, nadat ze een naaktfoto van zichzelf op haar eigen Facebook pagina had geplaatst. De foto is erg donker en er wordt slechts één borst getoond en die is door de donkere omgeving ook nog eens nauwelijks zichtbaar. Maar genoeg voor het preutse Facebook om haar de toegang tot haar eigen pagina te blokkeren. Twitter nam tot nu toe nog geen maatregelen, maar Facebook wil niet dat gebruikers naaktfoto’s van zichzelf publiceren, omdat ook jeugdige bezoekers mee zouden kunnen kijken. In het verweer van Facebook stond te lezen dat naaktfoto’s angstaanjagend kunnen overkomen op jeugdigde Facebook gebruikers. Dus moeten die jeugdige bezoekers worden beschermd tegen dit soort duivelse praktijken. Maar wat is er nou zo aangstjagend aan een naakt vrouwenlichaam? Jeugdige Facebook bezoekers zien er over tien jaar precies zo uit, zoals de naakte Heleen. Was dat maar waar, want Heleen heeft best een mooi lichaam! Diezelfde jeugdige bezoekers mogen ondertussen gewoon foto’s plaatsen en zien van afgehakte lichamen, lichamen in verre staat van ontbinding en mensen, die ter plekke worden doodgeschoten. Foto’s van groepen jongeren, die een iemand mishandelen en/of pesten vanwege afkomst of gedrag worden door Facebook ook niet geweerd. Jongeren, die andermans eigendommen kapot maken en daarvan foto’s op Facebook plaatsen, zoals het Project X-feest in Haren. En die foto’s blijven gewoon staan! Misschien omdat de slchtoffers hun kleren nog aan hebben, als ze worden mishandeld of vermoord?

Als je jeugdige internetgebruikers echt wil beschermen, dan moet er strenger toezicht komen op de verkoop van bijvoorbeeld videospelletjes voor Xbox, WII en PlayStation. Zij mogen wel aan videogames, waarin de gebruikers op inventieve wijzen elkaar van het leven kunt beroven. Of, zoals deze week in een gratis ochtendkrant stond te lezen (citaat):”Je kunt uit allerlei wapens kiezen waarmee je je tegenstander op inventieve wijze kunt doden”. Ook na twee keer terug te hebben gelezen, stond dit er toch echt. Werd hier nou het moorden en doden van mensen gepromoot? Alsof jonge kinderen eenvoudig het verschil tussen fictie (videospelletje) en het echte leven kunnen onderscheiden. Op documentairezender National Geographic was te zien hoe een (hoe kan het ook anders) Amerikaans jongetje van nog geen 10 jaar oud een Bushmaster halfautomatisch pistool vast hield, terwijl zijn vader hem leerde hiermee te schieten. Hoe raakte hij zo snel mogelijk zijn doel? Een jochie van 10! Als dat soort beelden schaamteloos worden getoond, is het onbestaanbaar dat Facebook de persoonlijke pagina een vrouw blokkeert, die erop staat met één ontblote borst waarvan de contouren ook nog eens slecht zichtbaar zijn. De tepel was niet eens zichtbaar! Facebook, die eerder de persoonlijke pagina van nieuwsorganisatie NOS blokkeerde, omdat daar het woord “porno” op stond (niet eens een afbeelding, alleen een woord!. Videowebsite YouTube verwijdert filmpjes met daarin naakte vrouwen, maar filmpjes uit Syrië laat staan, waarin een man een andere man van heel dichtbij (nog geen meter) dood schiet. Sterker nog: de filmpjes uit Syrië op YouTube zijn de enige mogelijkheid waarop de opstandelingen contact kunnen hebben met de buitenwereld en hoe de buitenwereld kan zien, welke wreedheden Assad zijn volk aandoet.

Heleen inspireerde nog maar weinig vrouwen tot het wandelen buiten de gebaande paden. Ze heeft haar Facebook pagina weer terug, maar heeft wel plechtig moeten beloven dat ze er echt geen naaktfoto’s meer op publiceert. Van zichzelf, noch van anderen. Heleen is echter een vrouw die wars is van regels en richtlijnen ('Stout'), dus het is wachten op de eerstvolgende naaktfoto en de volgende blokkade op haar Facebook pagina, die dan waarschijnlijk voor altijd zal gelden. Daarom is dit een ode aan de blote borsten van Heleen…en die van Lykke natuurlijk.

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

'Hotel vol Verlangens' is een geregistreerde merk- en handelsnaam van HQ/e

Geen opmerkingen:

Een reactie posten