maandag 16 juni 2014

Verboden voor blote borsten

Foto: tumblr.com

Er heeft zich een revolutie voltrokken op Facebook: Blote borsten mogen weer. Tenminste, als er ook nog een baby bij wordt getoond. Tot een paar weken geleden was naakt absoluut verboden op het sociale netwerk, want er zouden maar een kleine kinderen naar kunnen kijken. Het zorgde voor behoorlijk wat verontwaardiging, aangevoerd door Scout Willis, de dochter van Hollywood acteur Bruce Willis. Toen haar account werd verwijderd van Facebook omdat ze er naakt op stond startte ze de #FreeTheNipple campagne, om Facebook gebruikers aan te moedigen zoveel mogelijk naaktfoto’s van zichzelf op het sociale netwerk te plaatsen. Het heeft ertoe geleid dat het concern overstag is gegaan en de Algemene Voorwaarden een klein beetje heeft aangepast: "We streven ernaar de rechten te respecteren van personen die inhoud van persoonlijk belang wensen te delen, of het nu gaat om foto's van een beeldhouwwerk zoals David van Michelangelo of familiefoto's van een kind dat borstvoeding krijgt."

De aanpassing volgde stilletjes, in de hoop dat nu niet alle bijna één miljard Facebook gebruikers naaktfoto’s van zichzelf zouden gaan posten. Het blijven natuurlik wel preutse Amerikanen, die er steevast in blijven geloven dat een naakt lichaam zondig is. Een naakt lichaam schrikt kinderen af en die zouden daar traumatische ervaringen aan over kunnen houden. Gemakshalve vergeet Facebook maar even dat in de VS bijna iedere week een klein kind of een tiener met een machinepistool de school binnen rent om daar zijn of haar klasgenootjes af te schieten. Deze kinderen worden over het algemeen geïnspireerd door computerspelletje en foto’s op Facebook, waarop dit soort gruwelijkheden vrijelijk getoond kunnen worden. Filmpjes waarop mensen elkaar uitschelden, schofferen, afranselen en martelen zijn voor Facebook namelijk geen enkel probleem. Hoe meer bloed, hoe sensationeler en hoe meer bezoekers dus meer adverteerders. Facebook, Google, Apple en Microsoft voelen zich dan ook op geen enkele manier aangetrokken tot het brute geweld dat tieners in de VS elkaar tegenwoordig aandoen. Makers van computerspelletjes als EA, Microsoft, Sony maar ook Google kijken gemakshalve even weg als er voor de zoveelste keer een groep tieners op brute wijze om het leven wordt gebracht. Gewoon, omdat ze op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats waren. Daar, waar een gestoorde gek met een pistool los gaat op nietsvermoedende passanten, die daar eigenlijk alleen maar lopen omdat ze inkopen wilden doen, of studeerden aan en universiteit of hogeschool omdat ze later iets wilden bereiken. Die mensen bereiken nu helemaal niets meer simpelweg omdat ze dood zijn.

Dus een naakt lichaam op Facebook blijft verboden. Zelfs op de Facebook website Being Nude zijn de edele delen keurig afgedekt waardoor de lichamen op de site net niet openlijk naakt zijn. Hierdoor schurkt deze website ter promotie van het naakt en naakt gaan tegen de grenzen van het kunnen op Facebook aan. Het is schandalig dat we daar in 2014 nog zo terughoudend over moeten zijn. Het is geld verdienen over de rug van weerloze slachtoffers. Het is pure censuur van het niveau dat we kennen uit landen met een twijfelachtig regime als Iran, China en Rusland. Het aan banden leggen van naakt simpelweg is onacceptabel anno 2014. Het is daarom van het grootste belang dat we met z'n allen opstaan tegen deze hypocrisie van de bovenste plank en Free the Nipple steunen. Al was het alleen maar om een punt te maken.

Borsten en baby's mogen nu dus. Borsten zonder baby blijven wel een issue. De grote internetconcerns die ons leven tegenwoordig bestieren staan daar niet bij stil. Ze denken niet verder na en brengen met alle liefde het volgende schietspel op de markt, dat dan ook weer gretig aftrek vindt. Miljoenen exemplaren worden er van verkocht. Miljoenen gebruikers die zich in hun huisje terugtrekken in hun eigen omgeving, om zich vervolgens te vergapen aan een spel waarin ze in een paar minuten zijn honderden mensen op brute wijze kunt afslachten. Als er al commentaar wordt geleverd op die spellen, dan verdedigen Google, Microsoft, Sony en Facebook zich met het argument dat het allemaal niet echt is. Blote borsten zijn wel echt. Het schrikt vooral kleine kinderen af die gaan dan denken dat het allemaal gewoon is. Maar wat is erger: een mooie slanke vrouw met een paar blote borsten of een nietsvermoedende voorbijganger die door de ontvangst van een kogel op brute wijze uit het leven wordt weggerukt? Kiezen Google, Microsoft, Facebook en Apple voor de kogel of de borsten. Tot nu toe kiezen ze voor de kogel. Want dat levert geld op. En doden.

Hotel vol Verlangens is een erotische vertelling in dagboekvorm over het maken van keuzes. Het is vloeiend geschreven, stijlvol en met een eigentijdse blik op de maatschappij waarin we leven. Het is een treffend, helder en beeldend verhaal over een groep vrouwen, die graag dat ene stapje extra wil zetten, maar waarbij de durf ontbreekt. Onbewust hangen deze vrouwen zich op aan de enige man in het gezelschap. Niet omdat hij er goed uit ziet of veel geld heeft, maar vanwege zijn levensstijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten